Notícies

DesCat instal·la detectors de radioactivitat d’última generació per seguir garantint la seguretat a Planta

radioactivitat

Aquest juliol a DesCat hem instal·lat detectors de radioactivitat de pòrtic en bàscula per garantir la seguretat i la salut dels treballadors i el públic, així com per protegir el medi ambient dels possibles efectes nocius derivats.

Tot i els estrictes controls a què són sotmesos els materials radioactius, se n’ha constatat la presència esporàdica fora del sistema establert, principalment en els processos de recuperació de metalls.

Els sistemes de detecció que s’han instal·lat a la Planta d’Artés actuen de manera automàtica, mesurant la radiació de cada partida de materials fèrrics i no fèrrics que passen per bàscula. Quan es detecten nivells de radiació s’activen les alarmes, encara que aquests se situïn per sota de mínims permesos que, per tant, no haurien de resultar nocius per a la salut ni l’entorn.

Es tracta d’uns detectors molt sensibles i amb un sistema tecnològic dels més avançats en el mercat, que es complementen amb els equips manuals i analítics de precisió que DesCat ja utilitzava com a mesura de seguretat contra aquest tipus de materials, que ja eren capaços de detectar la radioactivitat durant els processos de recuperació de la ferralla. Amb els nous detectors fem un pas més, i aconseguim una major seguretat, aportant una garantia extra de qualitat del producte final obtingut.

En cas de que l’alarma del pòrtic detecti contingut radiològic en alguna de les partides de materials entrants a DesCat, s’activa el protocol específic que consisteix en una primera inspecció visual de la càrrega per a la detecció del material contaminat, l’aïllament preventiu del producte contaminat i el posterior enviament d’un informe tècnic al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) al que estem adherits, per tal que es facin càrrec de la gestió de la peça radioactiva.

Concretament, des del CSN s’ocupen de que el material radiològic localitzat fora del sistema establert de tractament per aquests residus arribi a ENRESA com a gestor autoritzat, garantint la màxima seguretat durant tot el procés d’emmagatzematge i transport previs a l’entrada a la planta especialitzada.

El material radiològic no només es troba en instal·lacions nuclears, on el material es manipula en quantitats importants, sinó que també està present en activitats sanitàries, industrials, agrícoles i científiques, en les que el material és a l’interior d’una càpsula d’acer inoxidable tancada hermèticament. Per altra banda, també es pot detectar radioactivitat en qualsevol eina o equip que hagi estat en contacte amb materials radioactius i s’hagi contaminat.

DesCat Artés, evacuada en menys d’un minut en cas d’emergència

Simulacre Incendi Maig19 E1560324580442

La planta de DesCat Artés ha realitzat recentment un simulacre d’emergències en el qual se simulava un incendi mitjançant una bomba de fum, que el Servei de Prevenció Extern MB Prevent ha ubicat en coordinació amb el Departament de Prevenció de Riscos, Qualitat i Medi ambient de DesCat, per tal d’evitar que el personal de planta detectés que es tractava d’un simulacre.

El temps de reacció i actuació per tal d’alertar del fum, evacuar la planta i intervenir per aturarl’incendi ha estat de 52 segons, una xifra que en cas d’emergència real seria òptima per garantir la seguretat de totes les persones presents a planta.

DesCat vetlla per la seguretat dels seus treballadors, proveïdors i clients. Per aquest motiu, l’equip d’emergències i el personal de planta i administració estan en constant formació per tal de reduir cada vegada més el temps de reacció davant una situació d’emergència.

Han participat en el simulacre els treballadors de planta, proveïdors i visites, i han actuat com a observadors dos tècnics de MB Prevent, el cap de Bombers de Manresa i un bomber del Parc de Bombers Voluntaris de Sallent. Un total de 17 persones que gràcies a la ràpida reacció del personal de DesCat haurien sortit il·leses en cas de que l’incendi hagués estat real.

Pag. 1 de 2112345»1020...Last »