Notícies

El III Congrés Nacional de Gestió de RAEE’s es centra en l’economia circular

Iii Congrés Raee Toledo

DesCat ha assistit al III Congrés Nacional de Gestió de RAEEs que s’ha celebrat al Palau de Congressos de Toledo els dies 17 i 18 d’octubre.

En el Congrés, organitzat per Ofiraee, s’han debatut temàtiques relatives a la gestió dels RAEEs com el desenvolupament tecnològic, els reptes per a la posada en marxa de la recollida separada d’aquests residus a instal·lacions municipals, tecnologies per a una economia circular real o la transposició de la nova normativa comunitària en matèria de residus.

Per a DesCat, l’assistència al Congrés suposa una oportunitat per a la generació de nous contactes i fomentar accions de networking amb membres de diferents SCRAP (Sistema Col·lectiu de Responsabilitat Ampliada del Productor).

A més, gràcies a les diferents ponències i taules rodones que es duen a terme al llarg de les dues jornades, ens mantenim actualitzats pel que fa a normatives, projectes i procediments relacionats amb la gestió dels RAEEs.

De l’edició d’enguany, destaquem la intervenció de Javier Cachón, Director General de Biodiversitat i Qualitat del Ministeri per a la Transició Ecològica, qui va informar de que s’està treballant en la revisió de la normativa RAEE sobre la gestió dels residus d’aparells elèctrics i electrònics, d’acord amb el paquet de mesures sobre Economia Circular aprovat per la Unió Europea.

L’esdeveniment també va comptar amb la participació del Conseller de Desenvolupament Sostenible del Govern de Castella – la Manxa, José Luís Escudero, el Director General de la Fundació Ecolec i President de la Oficina de Coordinació de RAEE, Luís Moreno, i la Directora General de Medi Ambient, Gestió de Residus i Unitat de Materials Secundaris de la Comissió Europea, Bettina Lorz, entre d’altres.

Milions de tones de paper recuperat a Europa segueixen sense sortida

Estoc paper recuperat

El tancament de les fronteres a països asiàtics per a les importacions de residus ha deixat sense sortida gran part del paper i cartró recuperat que s’obté a les plantes de recuperació de la Unió Europea com DesCat.

El 2018, a Espanya es va passar d’exportar 671.474 tones a exportar-ne 348.899. Aquell mateix any, es van importar 988.968 tones de França, 219.232 de Portugal i 25.257 d’Estats Units. En conseqüència, els preus del mercat per a aquest material han caigut fins a uns nivells que no permeten ni tan sols cobrir els costos de recollida i condicionament dels materials. Per això, transportistes i gestors d’aquests materials podrien veure’s obligats en el futur a aplicar una taxa per a aquest tipus de residus.

Si aquesta situació persisteix, les empreses recuperadores corren el risc de col·lapsar, posant en perill els avenços que s’han assolit els darrers 20 anys, i dificultant el compliment dels objectius cada cop més ambiciosos de la Unió Europea.

Actualment, a Europa hi ha 6 milions de tones de paper i cartró recuperat per al seu reciclatge, amb els quals no se sap què fer. Es tracta de materials classificats i empaquetats que ja es podrien utilitzar com a matèria prima a les industries que fabriquen nous materials.

El Ministeri per a la Transició Ecològica ha llançat a consulta pública una Ordre Ministerial sobre la fi de la condició de residu del paper recuperat, però segons els recuperadors, per aconseguir implementar un model econòmic circular, abans cal simplificar la normativa i els tràmits burocràtics.

El 2018, a Espanya es van recuperar uns 4,5 milions de tones de paper i cartró. Prop d’un 20% d’aquesta quantitat provenia dels contenidors blaus i la recollida selectiva que utilitza la ciutadania. El 80% restant correspon als embalatges dels comerços, les grans superfícies de distribució, els punts nets o la pròpia indústria paperera.

No obstant, els nous hàbits de consum dels ciutadans com a conseqüència del comerç electrònic estan incrementant la generació de residus d’embalatges als domicilis particulars, fent que sigui més important la contribució ciutadana per separar correctament aquests materials.

Pag. 1 de 2212345»1020...Last »